top of page
  • Janne

Presidentval i Mexiko

Hemma i Finland stundar presidentval. I skrivande stund befinner jag mig här på sommarledighet, och som bosatt i Mexiko slår det mig hur nära folket de tilltänkta kandidaterna står, de representerar ett tvärsnitt av befolkningen och har förståelse för dess behov.

I Mexiko väljs landets president för en period på sex år, och han kan inte som i Finland bli omvald. Alltsedan Porfirio Díaz dagar har den politiska eliten varit totalt fjärmad från befolkningen, som levt i armod och fått finna sig i de beslut som fattats av det avlägsna etablissemanget. Porfirio Díaz var president under sju mandatperioder, sammanlagt 31 år, en tid av förtäckt diktatur, vilket var orsaken till att landets president numera kan inneha sitt ämbete i endast sex år.

Mexiko består av trettiotvå delstater och en federal dito, där huvudstaden Mexico City befinner sig. Hur det politiska systemet är uppbyggt vet få och okunskapen gynnar politikerna. I Mexiko blir det precis som här presidentval nästa år. Röstningsprocenten är låg jämfört med Finland, omkring femtio procent mot sjuttio procent hos oss.

Val, och det gäller inte endast presidentval, går till på ett helt annat sätt än vad man är van vid på nordiska breddgrader. Partierna har en ändlös mängd underavlönade lakejer som knackar på dörrar i byar och mindre städer. Mot en skinksmörgås, 500 pesos (ungefär 25 euro) och en stor flaska läsk lockas folk till vallokalerna där man ser till att de röstar på rätt kandidat. Bland de breda lagren är det ett skrämmande antal som säljer sin röst mot den blygsamma ersättningen. Valfusk förekommer även, och våldsamheter kan uppstå när två rivaliserande partimedlemmar kommit för att knacka på samma dörr.

Doña Elsa, min nyfikna granne, visste berätta att hennes syster, som bor utanför Mérida på Yucatánhalvön i den lilla staden Timucuy, efter förra presidentvalet glatt berättat att hon inhandlat en ny handväska för sina 500 pesos. Läskedrycken fick hennes son till frukost, men hon hade dock föredragit en ostsmörgås framom en skinksmörgås, tillade hon besviket.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Commentaires


bottom of page