top of page
  • Janne

Maken till fräckhet

Ibland bryr jag mig inte om att tillreda mat till mig själv här i Mérida på Yucatánhalvön, varpå jag via någon app beställer en måltid hem. Denna gång valde jag till lunch en sallad från GoGreen, en restaurangkedja här i staden.

Maten brukar levereras med moped, men denna gång hörde jag inte det sedvanliga smattret genom fönstret. Plötsligt ringer en ytterst kort och korpulent yngling på min dörr i tredje våningen. Hans fötter är små och fyrkantiga, jag undrar hur han alls hålls upprätt. Vi står i entrén då han artigt överräcker paketet med mat till mig. Det hör till att man ger dricks till matbud, och inte endast till dem, utan till alla som utför en tjänst, för det är ofta deras enda inkomstkälla.

Jag ber ynglingen vänta i entrén medan jag beger mig till vardagsrummet, där min plånbok ligger på en byrå. När jag återvänder några ögonblick senare är han inte längre där. Något förbryllad över att han valt att försvinna utan dricks och dessutom lämnat dörren på vid gavel ropar jag i trappuppgången: ”Joven (yngling), kom tillbaka, Ni glömde er dricks!”. Men inget svar hördes, inte heller hörde jag dörren till huvudingången på bottenvåningen slå igen. Jag steg ut på balkongen, men fick inte syn på matbudet. Han var som bortblåst.

Senare på kvällen skulle jag gå ut. Jag ställer alltid mina skor i entrén, men nu var de inte där. De fanns helt enkelt ingenstans. Med ens gick det upp för mig – ynglingen hade stulit dem och rusat i väg så fort han kunde.

Jag ringde till restaurangen, men de ville inte alls befatta sig med stölden. ”Señor, om ni har ett fotografi på skorna och kan bevisa att ynglingen har stulit dem så… Lönlöst, insåg jag och lade på luren. Mitt skonummer är 43, och matbudets antagligen tio nummer mindre. Men får man en chans så utnyttjar man den, så är det på dessa breddgrader.

Innan jag gick ut ringde jag till min mamma och berättade om vad som hänt. Jag fiskade efter lite sympati för min stupiditet. ”Men kära nån, dina italienska mockaloafers som vi köpte tillsammans i Barcelona? Hur i all världen var du så stollig?”

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comentarios


bottom of page