top of page
  • Janne

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vacker och ceremoniell inramning”. Den verkliga orsaken är den att hon är född den 12 december, dagen då man firar Jungfrun av Guadalupe, den mexikanska ikonen som föreställer en uppenbarelse av jungfru Maria. Denna uppenbarelse sägs ha ägt rum år 1531 på kullen Tepeyac utanför Mexico City. Guadalupes betydelse för mexikanerna kan absolut inte underskattas.

I Stephanies hem finns flera versioner i olika storlekar och material av jungfrun. Så länge jag har känt henne har denna ikon varit närvarande i hennes liv, som en from och avhållen syster. Som inbiten agnostiker, kanske snarare ateist, har jag aldrig fäst någon uppmärksamhet vid Guadalupes jungfru, men hon tycks däremot ständigt påminna mig om sin existens, oberoende om jag vill det eller inte.

Den 12 december i år parkerade jag min bil i Méridas centrum för att till fots uträtta en del ärenden. Stan vimlade av människor, många gator var avstängda och det fanns poliser överallt. Jag frågade en av dem vad som var på gång, varpå jag fick till svar att en procession för att hedra jungfrun av Guadalupe snart skulle äga rum. Han kunde inte begripa att detta hade undgått mig.

När jag återvände några timmar senare var min bil borta. Panikslagen ringde jag nödnumret 911, varpå jag fick veta att mitt fordon antagligen släpats bort på grund av processionen, men hjälp skulle infinna sig inom kort. En fetlagd konstapel dök en halvtimme senare upp i en stor amerikansk polisbil och bad mig stiga in. Han visste redan var bilen stod parkerad.

Mary Beth Miller, en sensationslysten amerikanska, ständigt på jakt efter saftiga nyheter, råkade promenera längs trottoaren när jag passerade i polisbilen. Jag bad konstapeln tuta, varpå jag vinkade glatt till Mary Beth, vars haka formligen föll till marken.

Nu väntar jag bara på vilka rykten hon kommer att sprida ut om mig på ”Mexico Amigos”, utlandsgemenskapens populära diskussionsforum.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Mexikansk medborgare

Min far deltog både i vinterkriget och i fortsättningskriget, så under hela min uppväxt var jag väl medveten om åt vilket väderstreck man skulle vända sig för att hålla ett öga på sin fiende. Och inte

Comments


bottom of page