top of page
  • Janne

Edward James och Las Pozas

Högt uppe i Sierra Gorda-bergens subtropiska regnskog i den mexikanska delstaten San Luis Potosí finns en av de märkligaste sevärdheterna i Mexiko, den surrealistiska skulpturparken Las Pozas, britten och excentrikern Edward James’ livsverk.

Hans gudfar var Storbritanniens kung Edward VII, som även påstods vara hans far, fast Edward James själv framhöll att han var sonson till regenten, att det var mormodern, inte modern, som hade varit kungens älskarinna. Som tonåring ärvde den poesiskrivande mecenaten Edward en ofantlig förmögenhet och godset West Dean House i Sussex. I en länge planerad spaning efter Edens lustgård hamnade han i den lilla staden Xilitla, där han slog sig ner tillsammans med den unga mexikanska familjen Gastelum, som han hade adopterat.

På ett område bestående av trettiotvå hektar i närheten av Xilitla lät Edward förverkliga sina surrealistiska drömmar, ett paradis av vattenfall, naturbassänger, stenbelagda stigar och vidunderliga färggranna strukturer uppförda i betong. Ett åttiotal mexikanska familjer jobbade heltid för honom i över tjugofem år, men Edward hann tyvärr aldrig se sin skapelse helt slutförd, för han dog i England 1984 vid 77 års ålder.

För några år sedan besökte jag Xilitla och Las Pozas. Under en hel dag strövade jag omkring i parken, badade i bassängerna under vattenfallen och hänfördes av de märkliga skulpturerna. Det var lågsäsong och jag var praktiskt taget ensam där, vilket gjorde besöket extra speciellt.

I Xilitla bodde jag i Edward James-sviten på ett litet hotell, tidigare den brittiske excentrikerns hem, numera drivet och ägt av familjen Gastelum. Sviten är en kopia av hans sängkammare i West Dean House, rymlig och sju meter i tak med gotiska fönster som tittar ut över ett vidsträckt landskap. Jag öppnade ett av fönstren och andades in den friska bergsluften. Just då knackade det på dörren, min digra frukost hade burits upp. För ett ögonblick kände jag historiens vingslag och befann mig i en annan, magisk värld.

Vart tog alla dessa underbara excentriker riktigt vägen?

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page