top of page
  • Janne

Den siste kejsaren av Mexiko

Ingendera av Mexikos två regenter var särskilt långlivad. I maj 1822 utsåg kongressen general Agustín de Iturbide till landets förste kejsare. Man hade egentligen velat ha en europeisk prins på tronen, men Spaniens kung Ferdinand VII erkände inte Mexikos nyvunna självständighet, så de fick nöja sig med en mexikan. Men Agustín blev tvungen att abdikera redan i mars 1823 på grund av kaoset i landet, varefter han flydde till Italien.

År 1864, efter att Napoleon III hade belägrat Mexiko, installerades Ferdinand Maximilian, yngre bror till Frans Josef I av Österrike, på kejsartronen med namnet Maximilian I. Napoleon inbillade sig att denne som europé skulle få ett slut på oroligheterna i landet och driva franska intressen - en marionett i kedjor, helt enkelt. Maximilian hade dittills levt ett bekymmersfritt liv bland liberalt tänkande konstnärer, som hade öppnat hans ögon för de orättvisor som styrde världen. Han och hans maka, kejsarinnan Charlotte, inrättade sig i palatset Chapultepec i parken med samma namn, alldeles i hjärtat av Mexiko City, därifrån de försökte styra ett land som jäste under ytan.

Paret, vars äktenskap inte hade producerat några barn, ville skapa ett humanare samhälle och ömmade för de fattiga. Maximilians få liberala reformer väckte dock vrede bland landets konservativa, som ansåg att förändringarna enbart skulle leda till ytterligare anarki. Kejsaren lyckades aldrig förena de två fraktionerna i landet. Han var illa förberedd för sin uppgift och gjorde otaliga fatala beslut, med den påföljden att landet sjönk allt djupare in i en kris, som inte verkade ha någon lösning.

Napoleon III tröttnade på villervallan och skickade hem sina trupper, varpå Maximilian nu stod rådvill. Han skickade sin hustru till Europa för att övertala fransmännen att hjälpa honom. Under tiden ockuperade republikanska styrkor Mexiko City, och Maximilian flydde till staden Querétaro, nordväst om huvudstaden. Där blev han tillfångatagen och helt kallt avrättad den 19 juni 1867, endast 34 år gammal. Charlotte, som aldrig kom över sorgen, dog 1927, ensam och övergiven.

Före jul besökte jag palatset Chapultepec, som i stort sett ser ut som de gjorde under Maximilians tid. Jag står framför hans praktfulla bäddade säng och tänker att han kunde ha haft ett långt och drägligt liv som kejsare, men var alldeles för liberal, fortfarande ett väldigt fult ord i politiska kretsar i detta land.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Commentaires


bottom of page