top of page
  • Janne

Den mexikanska ekonomin

I skolan fick man lära sig om u-länder och i-länder. Finland hörde till den senare kategorin, sade läraren, och det kändes väldigt tryggt och bra. När jag besökte Mexiko för första gången 2008 flög jag från Houston till Mexiko City, där jag stannade några dagar för att sedan flyga vidare till Mérida på Yucatánhalvön. Jag hade lämnat den amerikanska välfärden i tron på att jag skulle få uppleva rena motsatsen i grannlandet i söder, men till min förvåning verkade både Mexiko City och Mérida vid första anblicken vara välmående städer, där folk körde omkring i fina bilar, precis som i Amerika.

I Mérida åt jag förstås genast något olämpligt och blev sjuk, så jag blev tvungen att besöka ett stort privatsjukhus, Star Médica. Min läkare, señor Maldonado, tog emot mig iklädd kostym. Han var mycket formell och hans mottagningsrum var elegant möblerat och rent. ”Finlandia, intressant … där uppe någonstans nära Danmark?” undrade han. När jag skulle betala för besöket sade sekreteraren utanför i väntrummet att de endast accepterar pesos, inga kort eller checker. Något kvitto fick jag inte heller, fast jag bad om ett för försäkringen. Det var en första fingervisning om hur ekonomin i Mexiko fungerar. Senare, när jag väl var bosatt i Mérida insåg jag att man betalar så gott som alla med kontanter. Arkitekter, advokater, läkare, byggmästare och vanliga donare – både hög och låg älskar prasslande pesos.

Mexiko är ett land som har haft en omfattande tungindustri i över hundra år och landet är till exempel den tredje största biltillverkaren i världen. Volkswagen öppnade sin fabrik i Puebla, söder om Mexiko City, redan 1967. Nu har flera biltillverkare produktion här. Om Mexiko sköttes som Finland skulle det vara ett rikt och utvecklat land, men eftersom höginkomsttagare knappt betalar någon skatt, har staten blygsamma intäkter, av vilka politikerna stjäl en stor del. Det som sedan blir över för att bygga skolor, sjukhus och vägar är så lite att landets infrastruktur är och förblir bristfällig. Politiker blir man endast ifall man vill tjäna pengar lika snabbt som en bankrånare.

Folk brukar fråga mig om Mexiko, hur det är med den sociala tryggheten och ekonomin i allmänhet. Jag är ingen vän av krystade formuleringar, så jag brukar i all enkelhet beskriva Mexikos ekonomi som en viktoriansk vattenledning: sjuttiofem procent rinner ut i marken och det finns absolut ingenting att göra åt saken.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page