top of page
  • Janne

Chuchos bilolyckor

I Mexiko är det med lagen som med bibeln, det finns mycket plats för tolkning, de facto till den grad att en laglydig finländare som jag ibland kan bli en aning förvånad över de fria interpretationerna.

Jesús ”Chucho” Domínguez var på väg hem från ett kalas en söndag eftermiddag i slutet av november. I framsätet bredvid honom satt hans hustru, i baksätet hans sextonåriga havande lillasyster, långt hunnen i sin grossess, ett resultat av en misslyckad amorös eskapad med en tafatt grannpojke i samma ålder. Chucho hade som vanligt förfriskat sig ordentligt, både med Margaritas och öl, men insisterade på att sätta sig bakom ratten, trots att hans nyktra hustru, som nyligen hade köpt sig ett körkort via en olaglig sajt på nätet, kunde ha gjort det i hans ställe.

Med hög fart körde han rakt ut i en plankorsning utan att titta vare sig åt höger eller vänster och då smällde det till ordentligt. De trodde alla att bilen hade exploderat, men det var en amerikansk rishög som hade kommit längs tvärgatan och kraschat rakt in i bakdörren på Chuchos bil, på den sidan hans höggravida lillasyster satt. Ingen skadades, men systern, orolig för kommande släktleds existensmöjligheter, drabbades av en chock, och fördes senare till sjukhuset för att bli undersökt. Till all lycka hade fostret inte skadats.

Nu uppstod en hel del problem. Bägge chaufförerna var berusade och saknade såväl körkort som försäkring. Chuchos hustru hade visserligen beställt och betalat för ett körkort för sin make, men det hade ännu inte anlänt på posten.

Reparationen av skadorna skulle enligt Chuchos uppskattning uppgå till ungefär tiotusen pesos, en summa som den skyldige skulle vara tvungen att erlägga. Givetvis hade han inga kontanter på sig, så Chucho konfiskerade prompt hans mobiltelefon, som han var beroende av i sitt arbete, ty alla viktiga nummer fanns sparade i den. Följande måndag dök ägaren till rishögen upp med pengarna och fick tillbaka sin mobiltelefon, varpå Chucho lät reparera dörren och allting var frid och fröjd.

Några veckor senare blev han igen påkörd i en plankorsning. Men denna gång smet förövaren i hög fart i sin tunga amerikanska SUV, som hade lämnat Chuchos lilla koreanska bil, vars plåtar var tunna som pressad ölburksfolie, i ett tillstånd den knappast skulle återhämta sig ifrån.

Nu blev arbetsresan till andra ändan av stan i Méridas hopplöst föråldrade bussar både långvarig och obekväm.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comentarios


bottom of page