top of page
  • Janne

Vådan av att rösta

I decennier har jag värnat om min rätt att rösta. Vårens riksdagsval utgjorde inget undantag. Eftersom jag under största delen av året är bosatt i Mérida i Mexiko var jag tvungen att förhandsrösta, dvs. jag loggade in på nätet och beställde mina brevröstningshandlingar på Statsrådets hemsida.

Efter att ha skickat i väg formuläret var det bara att vänta på att röstsedeln skulle anlända. Hemsidan informerade att man allra tidigast kunde rösta den 2 mars, och att röstsedeln måste vara framme hos Centralvalnämnden senast den 31 mars. Förhandsröstning ägde även rum på Finlands ambassad i Mexico City, men då hade jag varit tvungen att flyga dit, en idé som inte tilltalade mig nämnvärt.

På Statsrådets hemsida såg jag att beställningstjänsten för brevröstningsmaterialet för riksdagsvalet hade öppnats redan den 2 januari, men jag beställde handlingarna först en månad senare, men nog skulle de väl trots allt komma fram i god tid före den 2 mars, den första dagen man tilläts förhandsrösta.

Var morgon öppnade jag brevlådan i Mérida för att se om brevet anlänt. Veckorna förflöt och jag blev småningom otålig Visserligen hade jag inget förtroende för Servicio Postal Mexicano, det mexikanska postväsendet, men hur söliga som helst kunde de väl knappast vara.

Drygt sju veckor senare kom kuvertet fram, närmare bestämt den 25 mars. Inom sex dagar skulle min röstsedel vara framme hos Centralvalnämnden – inte den ringaste chans! Jag öppnade kuvertet och ögnade igenom handlingarna, varpå fan flög i mig. Noggrant fyllde jag i blanketten, som dessutom måste bevittnas av två personer, som inte fick vara ”väljarens barn, make eller förälder, eller en kandidat eller nära släkting till en kandidat”.

Min städerska doña Laura var det ena vittnet, rörmokaren Francisco det andra. I den stora cirkeln där man skulle fylla i numret på den kandidat man ämna rösta på skrev jag ”Fältmarskalk Carl-Gustav Mannerheim”, varpå jag förseglade kuvertet och gick till posten med det. Centralvalnämnden borde få det före midsommarafton, om allting går väl.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page