top of page
  • Janne

Rik på politik

I Mexiko är korruptionen väldigt utbredd, en kvarleva från kolonialtiden då det var allmänt acceptabelt att förskingra de medel som tillhörde spanska kronan, som befann sig på mer än tiotusen kilometers avstånd.

Vill man här förtjäna stora pengar snabbare än en bankrånare blir man politiker. En guvernör, för att inte tala om landets president, lämnar ofta sitt ämbete med en ansenlig summa pengar på ett schweiziskt bankkonto, samt omfattande fastighetsinnehav utomlands.

Ett typiskt fall är Javier Duarte de Ochoa, delstaten Veracruz’ guvernör 2010–16. Under sin mandatperiod tillskansade han sig en kolossal förmögenhet via de sextionio skalbolag han hade grundat. Eventuell kritik i pressen eliminerade han genom att bland annat låta mörda nio journalister. Men när marken började bränna under fötterna på Duarte smet han till Guatemala, där Interpol senare arresterade honom. Han blev dömd till nio års fängelse 2018 i sin delstat Veracruz, ett straff han fortfarande avtjänar.

Duartes hustru, Karime Macías Tubillo, var delaktig i makens kriminella veksamhet, men flyttade till London med deras tre barn när oegentligheterna uppdagades. Hon skaffade sig en stor lägenhet i den fashionabla stadsdelen Belgravia, och barnen sattes i en exklusiv privatskola. Karime Macías väntas bli utlämnad av de engelska myndigheterna, men processen är långsam och försvåras av talrika faktorer.

Den mexikanska televisionskanalen Televisa lät en av sina skarpaste journalister, Danielle Dithurbide, intervjua Duarte 2019 i programmet ”Despierta” (Vakna upp). Duarte bedyrade sin oskuld, han hade gjorts till syndabock av sitt parti, som hade fabricerat allt bevismaterial. På frågan om hans omfattande fastighetsinnehav i Miami och hustruns lyxliv i London svarade Duarte att han hela sitt liv arbetat hårt och sparat pengar. Detta jämte ett blygsamt arv håller hustrun och barnen med det nödvändigaste. ”Lyx, det har då varken jag eller min hustru aldrig brytt oss om, och om barnen någon enstaka gång kan unnas någon excess blir det på sin höjd en enkel picknick i parken.”

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page