top of page
  • Janne

Piratskeppet i Cancún

Förra året blev jag bekant med ett amerikanskt pensionärspar på en Halloweenfest på The English Library i Mérida på Yucatánhalvön i Mexiko. Chip och Sue Ann var nyfikna på mig, eftersom jag var den ende på tillställningen som inte var amerikan eller kanadensare. Sedan dess har de hållit kontakt, och nyligen inbjöd de mig att tillbringa ett veckoslut med dem i Cancún på La Riviera Maya, Mexikos karibiska kust, där de hade hyrt en stor lägenhet för en vecka.

Cancún är en av de största och mest exploaterade turistorterna i landet, ett avlångt sandrev som löper utmed kusten och förbinds med fastlandet i både norr och söder. För över fyrtio år sedan var staden blott ett fiskeläge med ett fåtal pyttesmå hotell. Idag löper en asfalterad väg med två körfiler i vardera riktningen från den ena ändan till den andra, och kantas av gigantiska skyskrapor och ultramoderna shoppingcenter. Ett mexikanskt Miami Beach, kunde man säga.

Chip och Sue Ann är inbitna turister. Det finns knappast en endaste kyrka eller underjordisk grotta de inte har besökt på halvön. De kan inte sitta stilla länge, bara när det är dags för cocktails på kvällen. Sue Ann har bokat in oss på något som marknadsförs som Pirate of the Caribbean Dinner, hutlöst dyrt för fyrahundra dollar per person.

Vi tar en taxi till hamnen, där vi stiger ombord på ett piratskepp byggt i trä, ett veritabelt missfoster med två korta och späda master. Vi blir visade till ett bord på piratskeppets däck, där måltiden snart ska intas. Ett tyskt par sitter mittemot oss. De är redan ganska berusade och röda i ansiktet. Fartygets ljudliga dieselmotor startar och vi beger oss ut till havs under stjärnhimlen.

Dålig popmusik skräller ur en högtalare, och plötsligt dyker pirater upp ur båtens inre och börjar dansa till tonerna av Y.M.C.A. De uppmuntrar middagsgästerna att klappa, vilket det tyska paret nu gör hysteriskt. Under det pågående spektaklet serveras vi en oätbar middag med illa tillredda Margaritas. Kvällens höjdpunkt nås när en ytterst kortväxt och knubbig man kommer fram, också han klädd som pirat. Han svingar i ett rep från den klena masten och skriker. Sedan får han ”gå på plankan” och faller förstås i sjön. Nu skrattar den tyska kvinnan så att hon håller på att förgås.

Chip och Sue Ann var alldeles betagna av vår kväll på piratskeppet. Nu två veckor senare funderar jag fortfarande på om jag ska förlåta dem för att de hade lurat mig med.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page