top of page
  • Janne

Orkansäsongen i Tropikerna

Går man några decennier tillbaka i tiden så började orkansäsongen i juli och pågick till slutet av oktober, men nu inleds den redan i juni och är officiellt över först den sista november. Orkanerna har dessutom ökat i antal och styrka.

Men, säger doña Elsa, grannfrun från andra sidan gatan som håller reda på det mesta, endast Gud rår på vädret. Hon lutar sig mot sin sopkvast av palmblad, lägger huvudet på sned och blickar själfullt upp mot den blå himlen, varpå hon vänder blicken mot mig för medgivande. Sí, doña Elsa, säger jag.

Mérida på Yucatánhalvön, där jag bor, ligger trettio kilometer från Mexikanska golfen, så staden drabbas inte lika hårt som kustorterna av orkanerna, men illa nog. Den senaste orkanen, Isidoro, svepte över staden 2002 och vissa stadsdelar var utan vatten och elektricitet i nästan en månad. Föregående orkan, Gilberto, var en av de värsta i landets historia och ödelade 1988 stora delar av halvön.

Turistnäringen håller helt tyst om orkansäsongen. Varje år läser man om hotellgäster på Riviera Maya som evakuerats till någon fabrik, där de packade som sillar får ligga på solsängar av plast i väntan på att ovädret skall passera. Men vid det laget har hotellen vattenskadats och stängts, stränderna eroderats och fyllts av illaluktande sargasso, som avger giftiga arsenikångor. Drömmen om Tropikerna har förbytts till en mardröm.

Yucatánhalvön är gammal sjöbotten under vilken det finns ett nätverk av undervattensfloder och grottor, så kallade cenotes. Under orkansäsongen, dvs. regnperioden, stiger nivån i dessa, varpå låglänta marker på halvön översvämmas. På dessa har skumma byggnadsföretag uppfört billiga bostadsområden för stadens mindre bemedlade.

När jag en oktobermorgon förra året stötte på doña Elsa sade hon att hennes väninna Pilars hus i ett av dessa olycksdrabbade nya områden hade fyllts med vatten för andra gången, men nu var hon riktigt arg och bankade med sopkvasten mot marken och sade: ”Må djävulen ta dessa horungar som byggt Pilars hus!” Caramba! kvitterade jag den kommentaren med.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page