top of page
  • Janne

Kommunalfängelset

Vid torget i Mason ligger Mason County Jail, kommunalhäktet, en liten sandstensbyggnad från slutet av 1800-talet med endast fyra celler. Fångarna är klädda i rosa dräkter, vilket sheriffen är väldigt stolt över. Det var nämligen hans idé, han är övertygad om att skammen över att vara klädd i rosa avskräcker vilken förbrytare som helst från att begå brott i framtiden. Han ville presentera sin idé för Kongressen i Washington, men inte ens delstatsmyndigheterna i Austin har brytt sig om att svara på hans många brev, vilket han anser vara rentav hutlöst.

Fångarna ger givetvis blanka katten i den rosa färgen, och man ser dem ofta helt oberörda på tobakspaus utanför finkan. Ingen avtjänar straff här, det är en tillfällig hemvist tills man blir dömd och förpassad till ett fängelse, såsom det beryktade Huntsville, där många intagna i dödsceller väntar i åratal på att bli avrättade. Under George W. Bush period som guvernör för Texas avrättades ett rekordantal fångar, vilket gav honom smeknamnet Bush the Fryer, Bush grillaren.

Häktet här i Mason utgör en del av den idylliska helheten kring tingshustorget. Man ser ofta sheriffen sitta utanför i sin gungstol drickande iste medan de fotkedjade fångarna tvättar hans bil.

Mittemot fängelset står det praktfulla tingshuset och utanför den växer en stor ek, i vilken man tidigare hängde folk. Kommunen har diskuterat om de borde ersätta häktet med ett modernare och större utanför stan, men för det ändamålet saknas pengar.

En dag hade jag ett ärende till sheriffen, varpå jag besökte häktet för att få tag på honom. En mor med sin son i yngre tonåren var där och jag tilltalade dem på engelska.

Oh wow, är du den där européen som äger lampfabriken? Din accent är so cool.” Hon frågade om det var sant att Europa har en kung. ”Ja”, suckade jag, ”Europa har en kung.”

Wow! Hörde du det Justin? Pojken spelade på sin Gameboy och drack Dr Pepper ur en burk. Han verkade varken vara intresserad av Europas kung eller sin far, som de var där för att besöka. Fadern var anklagad för mord och skulle senare bli skickad till Huntsville för att bli inlåst för resten av sitt liv eller vänta på sin avrättning i en dödscell.

Sheriffen var inte där, så jag tog farväl av Justin och hans mor och lämnade häktet. Utanför stannade jag ett ögonblick och kastade en blick på den stora eken och tänkte att i varje fall slipper man se Justins far dingla i den. Numera används mer sofistikerade metoder inomhus.

Recent Posts

See All

Djävulens verktyg

Mason County är en torr kommun, vilket betyder att alkohol inte får säljas på allmänna platser. Den lokala supermarketen säljer endast öl, men vill man ha något starkare får man åka till grannkommunen

Besök hos kiropraktorn

En dag fick jag för mig att jag borde utnyttja mitt välutrustade gym vid poolen, som stått oanvänt på tok för länge. Efter att ha inhandlat gymkläder i Austin satte jag ambitiöst i gång att använda de

Ungkarlsauktionen

I min förra kolumn lovade jag återkomma med skvaller om välgörenhetstillställningen på kommunalgården i Mason. Som sagt, jag var en av sex ungkarlar som skulle auktioneras ut. Auktionen var kvällens h

댓글


bottom of page