top of page
  • Janne

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés Manuel López Obrador.

Majestäter är inget okänt begrepp här. Landets kejsare Maximiliano, yngre bror till Frans Josef I av Österrike, blev efter endast tre år på tronen arkebuserad på grund av sina liberala idéer, varpå landet blev en republik. Däremot är Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia relativt okända här, så det ligger nära till hands att anta att besöket eventuellt kunde ha varit ett led i att förstärka den demokratiska framtoning presidentens parti Morena vill betona nu före presidentvalet i juni.

Som inför alla statsbesök var förberedelserna minutiösa. Efter de praktfulla välkomstceremonierna mottogs kungaparet på nationalpalatset av presidenten och hans maka. Dagen därpå var fylld av programpunkter, besök i SOS barnbyar, invigning av Ericssons nya kontor och mycket annat.

Efter två dagar i huvudstaden flögs kungaparet till Mérida på Yucatánhalvön, där jag är bosatt. Det var meningen att de skulle göra en resa med ”El Tren Maya”, Mayatåget, den nyinvigda järnvägen som skall transportera turister runtomkring halvön. Men den resan blev inställd. ”Dödens tåg” ansågs vara behäftat med så pass många brister att kungaparets säkerhet kunde äventyras. I stället besökte de den precolumbianska ruinstaden Uxmal, där de träffade lokala ”kungligheter”, representanter för ursprungsbefolkningen.

Doña Elsa, min grannfru, som brukar stå lutad mot sin sopkvast en stor del av dagen för att samla in skvaller, fick här om dagen syn på mig och viftade med kvasten, en signal att hon hade något viktigt på hjärtat. ”Señor, Ni som visst är från Sverige, känner Ni kungen som nu är gäst hos guvernören?” ”Nej, det gör jag tyvärr inte”, sade jag och skyndade i väg för att undvika en långrandig konversation. Och svensk är jag inte, trots modersmålet, men jag kunde ha varit det om inte svenskarna hade förlorat kriget mot Ryssland 1809, en parentes som jag inte just då brydde mig om att upplysa doña Elsa om.

Recent Posts

See All

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Mexikansk medborgare

Min far deltog både i vinterkriget och i fortsättningskriget, så under hela min uppväxt var jag väl medveten om åt vilket väderstreck man skulle vända sig för att hålla ett öga på sin fiende. Och inte

Comments


bottom of page