top of page
  • Janne

De populära smådjävlarna

Elektriciteten på Yucatánhalvön i Mexiko är avsevärt dyrare än någon annanstans i landet, med den påföljden att installationen av så kallade diablitos, smådjävlar, är förhållandevis vanligt. Men Comisión Federal de Electricidad, den statsägda Federala elektricitetskommissionen, ser inte med blida ögon på den som stjäl av dem, så chansen att en av deras inspektörer förr eller senare ska upptäcka ens fiffel är stor.

Smådjävlar - man behöver nämligen två - är dolda elkablar som fungerar som en slags bro inne i kopplingsboxen, dvs. de förser förbrukaren med el utan att passera via elmätaren. Är man händig kan man själv installera dessa, men det råder minsann ingen brist på personer som erbjuder sina tjänster för dylika ändamål, då genom att annonsera ut ”mirakulös apparatur” som minimerar elkonsumtionen. I många fall vet kunden inte ens om att det faktiskt är smådjävlar som installeras. Det finns även hybridversioner, där endast en del av kablarna passerar elmätaren, och då betalar kunden i varje fall någonting för sin konsumtion, men dessa installationer är mer komplicerade.

Señor Cauich driver en liten affär i byn Tixcuytún norr om Mérida, där han säljer begagnade kylskåp och små hushållsapparater. För att öka verksamhetens vinstmarginal anlitade han byns elektriker för att installera smådjävlar i kopplingsboxen mot en ersättning på sex flaskor tequila. Allt var frid och fröjd i två år, men en vacker dag dök en inspektor från elektricitetskommissionen upp och visste precis vad han skulle leta efter. Señor Cauich hotades med tre års fängelse om han inte genast erlade 130 000 pesos i böter, en summa som han skramlade ihop genom att sälja sin bil och pumpa sina släktingar på resten.

Inspektorn kom då med ett litet specialerbjudande på 80 000 pesos, förutsatt att señor Cauich skulle visa god vilja genom att ge honom 20 000 pesos, vilket han motvilligt gjorde. Sedan var saken ur världen.

Långt senare fick señora Cauich via skvallertanterna i byn höra att elektrikern med familj hade flyttat bort från byn. Orsaken påstods vara den att han kände att marken brände under fötterna på honom. Han hade nämligen installerat ett stort antal diablitos, men samtidigt skvallrat för inspektorn om förekomsten av dessa. Inspektorn vädrade morgonluft och elektrikern fick en rejäl dusör för upplysningarna.

”Ingen skam i kroppen, den lille djävulen!” sade señora Cauich med en suck till en av grannfruarna.

Recent Posts

See All

En kunglig affär

I min fantasilöshet har jag stulit denna lämpliga rubrik från Nikolaj Arcels utmärkta film ”En kongelig affære”. Sveriges kungapar besökte nämligen nyss Mexiko på inbjudan av landets president Andrés

De tre vise männen

För två veckor sedan, den 6 januari, firades ”el día de los Reyes Magos” i Mexiko, julhelgens höjdpunkt, då barnen oftast får sina gåvor, trots att den amerikanska rödvita jultomten, som knackar på dö

Jungfrun av Guadalupe

Min kanadensiska väninna Stephanie konverterade för två decennier sedan till katolicismen, inte för att hon hade blivit troende, utan den officiella förklaringen var att hon ville ge sitt liv ”en vack

Comments


bottom of page