top of page
  • Janne

Besök hos kiropraktorn

En dag fick jag för mig att jag borde utnyttja mitt välutrustade gym vid poolen, som stått oanvänt på tok för länge. Efter att ha inhandlat gymkläder i Austin satte jag ambitiöst i gång att använda de olika maskinerna, utan att värma upp mig ordentligt före, varpå jag efteråt fick så pass ont i ryggen att jag måste boka ett besök hos en kiropraktor i Fredericksburg.

Mr. Fonder hade en mängd diplom på väggen, många av dem erhållna efter ett veckoslut på någon kurs anordnad av det amerikanska kiropraktorförbundet. Behandlingen föregicks av ifyllandet av allehanda formulär. Sedan föreslog han att min ryggrad skulle röntgas. Jag frågade om han var kvalificerad för ändamålet. ”Javisst!”, sade han stolt och pekade på ett av diplomen på väggen.

”Okej då”, sade jag tveksamt, varpå Mr. Fonder delegerade uppgiften till sin äldre bror, som uttråkat fumlade med en apparat som verkade högst antik. Efter att röntgenbilden hade tagits lade jag mig på den yngre broderns behandlingsbord, varpå han undersökte min spensliga överkropp. ”Hm”, sade han med oroväckande tonfall, ”klä på er skjortan, så skall vi ta en liten pratstund i mitt arbetsrum.” Vi satte oss ned och han presenterade olika ”paket” för mig: tio behandlingar à trettiofem dollar för paket A, tjugo behandlingar för endast tjugoåtta dollar per gång för paket B. Om jag därutöver skaffade honom två nya kunder, skulle jag få tre behandlingar gratis.

Think about it young man, sade han och såg ut som en slipad dammsugarförsäljare. Jag påpekade att han som kiropraktor borde föreslå hur många gånger jag behöver för att tillfriskna. Då förklarade han, med hänvisning till röntgenbilden, att jag borde korrigera hela min ryggrad, vilket kan ta månader.

Men innan jag besökte gymet hade jag inga problem med ryggen, invände jag. Han skrattade, klappade mig på axeln och sade att jag varit lyckligt omedveten om hur min ryggrad sett ut, men nu är det hög tid att korrigera saken.

”Vi kan börja med fyra gånger i veckan under de två första månaderna och sedan gradvis minska …”, inledde han. Jag såg sluträkningen närma sig minst 10 000 dollar, utan garanti för någonting. Jag erbjöd mig att betala för röntgenbilderna och överväga erbjudandet. Mr. Fonder gick motvilligt med på mitt förslag och varnade mig för snar förlamning. Några dagar senare flög jag till Helsingfors, där mamma skickade mig till sin naprapat. Efter en halvtimmes behandling kände jag mig bättre och två dagar senare var jag återställd.


Recent Posts

See All

Djävulens verktyg

Mason County är en torr kommun, vilket betyder att alkohol inte får säljas på allmänna platser. Den lokala supermarketen säljer endast öl, men vill man ha något starkare får man åka till grannkommunen

Ungkarlsauktionen

I min förra kolumn lovade jag återkomma med skvaller om välgörenhetstillställningen på kommunalgården i Mason. Som sagt, jag var en av sex ungkarlar som skulle auktioneras ut. Auktionen var kvällens h

Välgörenhetstillställningen

Karen, som jobbar på min lampfabrik, fick för några månader sedan bröstcancer. Budet om hennes sjukdom kom som en chock för oss alla och vi beslöt att göra någonting för att hjälpa henne. I USA måste

Comments


bottom of page